Kotroczó Anikó (dr. ayu.phil):

Egészségfejlesztő terapeutaként diplomáztam a 2000-es évek elején, majd 2012-ben a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester szakán végeztem. A több, mint 23 éves ájurvéda és jóga tanulmányaim egyik legfontosabb állomása az volt, hogy 2016-ban Indiában megszereztem az alternatív gyógyászat doktora címet. Ezen belül ájurvéda és jógaterápia szakon tanultam és jelenleg is ezzel foglalkozom. Számomra az ájurvéda és a jóga a mindennapjaim része, vallom a filozófiáját és alapelveit is, hiszen saját magamon is tapasztalom az áldásos hatását.

Azt gondolom, az egészségmegőrzés akkor kezdődik, amikor megértjük azt az alapelvet, hogy saját magunk vagyunk felelősek az egészségünkért. Sőt, a betegségekre és a gyógyulásra ugyanez érvényes. Addig nehezen tudunk meggyógyulni egy betegségből, amíg semmit nem változtatunk a gondolkodásunkon, a hozzáállásunkon, az életmódunkon, a szokásainkon. Az ájurvéda ezért csodálatos, mert komplex megoldást nyújt már a kezdetektől fogva. Utat mutat abban hogyan építsük fel a napirendünket, mire figyeljünk évszakváltáskor, mi a számunkra egyénileg megfelelő étkezés, mozgás, milyen gyógynövényeket és kiegészítéseket érdemes használni.

Az ájurvédában az egészség három alappillérének az áhárát (megfelelő táplálkozás), a vihárát (megfelelő napirend) és az ausadhít (gyógyító terápiák, gyógynövények alkalmazása) tartják. A tanácsadás alkalmával pont ezért nagy hangsúlyt helyezek a helyes táplálkozás beállítására, a megfelelő személyre szabott életmód kialakítására és az ájurvédikus gyógynövények megfelelő alkalmazására. A Doctorfit Gerincambulancián jógaterápiával és ájurvédikus tanácsadással foglalkozom. Nagy öröm számomra, hogy ez a közös munka elindulhatott a Doctorfit csapatával, hiszen a "nyugati" és "keleti" gyógymódok tökéletesen kiegészítik egymást, ahogyan ezt tapasztaljuk a kezelések folyamán.

Munkatársaink