Az ismeretlen ellenség a legveszedelmesebb”

                                                                  Szun Ce

Mi fog történni a rendelőben?


Tapasztalataink szerint a betegek számára a legrosszabb érzés, hogy nem tudják mi fog történni velük az orvosnál. Nagyon fontos tehát, hogy megismerjék a gyógyítási procedúrát, ha derékfájás vagy más gerincpanasz miatt felkeresik a Doctorfit Gerincambulanciát.

Lényeges tudnivaló, hogy magánrendelőként dolgozunk, tehát a páciensnek fizetni kell az ellátásért. Áraink megtekinthetők honlapunkon, illetve az árlista ki van függesztve a rendelőben is.

1. Első orvosi vizsgálat

A vizsgálat bevezetője az anamnézis (kórelőzmény) felvétele, melynek során a vizsgáló orvos igyekszik megtudni minden lényeges körülményt a hátfájás vagy nyaki panasz kialakulásáról, annak jellegéről, illetőleg arról, hogy mi rontja vagy javítja a tüneteket. Természetesen ebben a fázisban megkérdezzük a régebbi betegségeket, szedett gyógyszereket és a későbbi kezelés szempontjából fontos egyéb tényezőket is.

Ezt követően sor kerül a fizikális vizsgálatra, melynek célja a tünetek és panaszok pontos    megismerése és feltárása. Ebben a fázisban általában fehérneműre vetkőzik a páciens 5-10 percre.

A vizsgálat harmadik része a talált elváltozások kiértékelése, az esetleges további vizsgálatok megbeszélése illetve a fájdalmak csillapítására szolgáló terápia megbeszélése. A szükséges vizsgálatok megszervezésében vagy egyéb időpontok egyeztetésében recepciós kolléganőnk készséggel áll a páciensek rendelkezésére.

2. Radiológiai vizsgálatok (MR, CT, röntgen, izotóp)

A gerincpanaszok eredetének feltárásában döntő jelentőségű lehet MR, CT vagy egyéb vizsgálatok végzése. A rendelőben csak magánellátás keretében tudunk ilyen vizsgálatot szervezni együttműködő partnereink laboratóriumaiban, tehát a páciensnek a vizsgálat helyszínén fizetni kell a vizsgálatért. Ebben az esetben néhány napon belül tud kolléganőnk időpontot szervezni Önnek, de sürgős esetben ennél rövidebb határidő is megoldható. Ha nem szeretne térítéses vizsgálatot a beteg, akkor a számára a területileg illetékes szakrendelőben tudják OEP finanszírozott vizsgálatra beutalni, itt a várakozási idő jelentősen hosszabb lehet.

3. Kontrollvizsgálat

Ilyen vizsgálatra akkor kerül sor, ha a páciens leletei elkészültek, vagy az alkalmazott kezelés, műtét eredményességét szeretnénk ellenőrizni, illetve ha a beteg panaszainak kiújulása miatt keresi fel rendelőnket.

Kontroll során először tájékozódunk a javasolt kezelés hatásosságáról, illetve a beteggel közösen megtekintjük az MR vagy CT felvételt. A konzultáció során igyekszünk a páciens számára érthetően feltárni panaszainak okát és azok megszüntetésének lehetőségeit.  

Ekkor kerül sor általában a mozgásterápia (manuálterápia, rehabilitációs edzés, masszázs-kimozgatás) valamilyen formájának elindítására, illetve a fájdalomcsillapító kezelés módosítására, amennyiben ez szükséges.

Az orvosi kivizsgálás során a betegnek a következő kérdésekre kell világos és pontos választ kapnia:

  • Mi a fájdalom forrása a vizsgálat és radiológiai diagnosztika alapján?
  • Mi a várható kórlefolyása a gerincbetegségnek, és milyen prognózis várható?
  • Várható-e, hogy átmeneti vagy tartós életminőség-romlás lesz a következménye a betegségnek?  Mit lehet tenni ennek elkerülésére?
  • Mekkora az esély az esetleges műtét elkerülésére? Amennyiben műtétre van szükség, hol kerül erre sor?
  • Milyen lehetőségek vannak a fájdalmak csillapítására?
  • Milyen aktivitási program segíthet a betegség leküzdésében? (gyógytorna, edzés)