A Doctorfit Gerincambulancián a kezelésnek három fő pillére van:

I. Fájdalomcsillapítás

II. Rehabilitáció

III. Műtét

A terápiás protokollunk logikus folyamatot képez. Először igyekszünk elmulasztani a páciens fájdalmait, majd egy rehabilitációs folyamat segítségével helyreállítjuk gerincének erejét, mozgékonyságát.

Amennyiben a konzervatív kezelés nem jár sikerrel műtéti beavatkozást végzünk, amely után ugyancsak rehabilitációs programunk segítségével állítjuk helyre a páciens gerincének egészségét.

A hozzánk forduló betegek számára fokozott biztonságot jelent, hogy bármilyen probléma, esetleges állapotrosszabbodás esetén azonnali orvosi segítség áll rendelkezésükre a terápia bármelyik szakaszában.

I. Fájdalomcsillapítás

„Nem helyes, ha az orvos jól tűri a beteg fájdalmát”

A porckorongsérv és a gerincbetegségek valamennyi fajtája fájdalommal jár, ezért gyógyító filozófiánk szerint a kezelés első és legsürgősebb feladata a panaszok elmulasztása. A fájdalomcsillapításra ambulanciánkon számos lehetőség kínálkozik. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy már az első orvosi konzultáció során valamilyen módon csökkentsük a páciens gerincpanaszait.
Az ambulanciánkon alkalmazott különféle fájdalomcsillapító eljárások közül a kezelőorvos a beteggel egyetértésben választja ki a leghatékonyabb eljárást.
Íme, az általunk leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapító módszerek gerincfájdalom esetén:

 • gyógyszeres kezelés
 • infúziós fájdalomcsillapítás
 • gerinckörnyéki blokád
 • epidurális injekció
 • ideggyöki blokád (műtői körülmények között alkalmazzuk)
 • manuálterápia
 • helyileg alkalmazott kenőcsök

II. Rehabilitáció

A Doctorfit Gerincambulancián méltán vagyunk büszkék a világon egyedülálló komplex gerinc-rehabilitációs programunkra, melynek neve „Mobilitás-stabilitás-erő”. Ennek lényege, hogy háromféle kezelésmód összehangolt, logikus sorrendbe rendezett alkalmazásával javítunk a gerinc működésén.
A rehabilitációs program megkezdhető bármilyen gerincpanasz esetén illetve műtét után is. Gerincműtét után kiemelt fontosságú a precíz rehabilitáció, melyet olyan csapatnak kell végezni, amely gyakorlott a különböző műtéti fajták kezelésében.
A gerinc-rehabilitációs program elemei a következők:

Mobilitás

A rehabilitáció első fázisában mobilizáljuk (kimozgatjuk) a fájdalmas gerincszakaszt illetve a szomszédos szegmentumokat valamint a csípő és vállizületeket. Erre a terápiára azért van szükség, mert megfelelő mozgásokat csak olyan gerincszakasztól és izületetől várhatunk el, amely mozgástartománya megfelelő, tehát a mozgásterápiát csak ott szabad elkezdeni, ahol sikerült helyreállítani a helyes mozgáspályákat.
A mobilizáló kezeléseket nemzetközileg elismert Yumeiho masszőreink illetve speciálisan képzett gyógytornászaink végzik.

Stabilitás

A gerincbetegségek –elsősorban a degeneratív gerincbetegségek- következményeként mindig sérül a törzsizmok stabilizáló szerepe. Az un. stabilizáló gerinckörnyéki izomzat erejének és harmónikus mozgásának helyreállítása elengedhetetlen része programunknak. A program ezen szakaszában gyógytornászaink dolgoznak a pácienssel.
A gerinctorna során a betegség jellegének legmegfelelőbb programot kezdik el a betegek orvosi javaslat alapján. Ez lehet szegmentum stabilizáló, McKenzie, Schroth vagy törzsizomerősítő gyógytorna többek között.

Erő

Amikor megszűntek a beteg gerincpanaszai eljön az ideje annak, hogy megkezdődjön a rehabilitációs edzés. Ez a program rendkívül fontos azok számára, akik jobb fizikai állapotba szeretnének kerülni, mint a gerincbetegségük vagy gerincműtétük előtt voltak. A rehabilitációs edzés beemelése a gerincbetegek rehabilitációjába a Doctorfit Gerincambulancia szellemi terméke és saját protokollunk alapján végezzük azt.
A program egy speciális állapotfelméréssel kezdődik (FMS), mely után rehabilitációs edzőink segítségével a páciens megkezdi a sport alapmozgásainak helyes elsajátítását illetve az erő és állóképesség fejlesztést.
Amikor a páciens már alkalmas arra, hogy csoportos edzésen vegyen részt, csatlakozhat valamelyik edzőcsoportunkhoz, ahol továbbfejlesztheti a megszerzett képességeit. Eljön a pillanat, amiért a Doctorfit csapata dolgozik és számunkra a legnagyobb örömöt jelenti:

A páciensből edzőtárs lesz

III. Műtét

Mottó: „A legjobb gerincműtét az, amelyik nem történik meg”

Gerincklinikánk legfőbb célkitűzése az, hogy minél kevesebb beteget kelljen megoperálni. Van azonban olyan eset, hogy elkerülhetetlen a gerincműtét. Ezekben az esetekben legfőbb törekvésünk az, hogy un. minimal-invazív gerincsebészeti beavatkozást végezzünk. A kifejezés azt jelenti, hogy olyan beavatkozást választunk a rendelkezésünkre álló lehetőségek közül, amelyik a legkisebb szöveti roncsolódással jár és mielőbbi felépülést hoz a beteg számára.

Műtéti beavatkozásra jelenleg három helyszínen van lehetősége a páciensnek:

 1. A Róbert Károly Magánkórházban térítés ellenében (a beteg által finanszírozott) beavatkozásokra van lehetőség. (http://www.robertkorhaz.hu/sebeszet/gerincsebeszet/). Itt elsősorban porckorongsérv (discus hernia) műtéteket végzünk, amennyiben a betegség jellege lehetővé teszi endoszkópos gerincsebészeti beavatkozás formájában. Ugyancsak itt kerül sor a pyriformis syndroma miatt végzett műtéteinkre is. A Róbert Magánkórházban természetesen lehetőség van valamennyi gerincsebészeti beavatkozás elvégzésére, amennyiben a páciens ezt igényeli.
 2. A Szent János Kórház Idegsebészeti osztályán végezzük az implantátum igényes műtéteket OEP finanszírozott formában:
  • nyaki porckorongsérv miatti stabilizáció
  • ágyéki gerinc stabilizáció
  • elülső behatolásból végzett ágyéki gerinc stabilizáció
 3. A Szent János Kórház Ortopédiáján OEP finanszírozott formában van lehetőség gerincműtétre. Itt első sorban ágyéki porckorongsérv, gerinccsatorna szűkület (spinalis stenosis) miatt végzünk beavatkozásokat.

A műtétek előtti konzultáció a Doctorfit rendelőben történik.