Fáth Gabriella

gyógytornász

Szüleimnek köszönhetően már kisgyerekkorom a mindennapjaim részét képezte a mozgás, ők maguk mindketten öttusa szakedzők, így egyértelmű volt, hogy Én is ebben a sportágban versenyezzek. Nagyon örülök, hogy aktívan sportoltam már gyermekkorom óta, véleményem szerint rendkívül fontos a mozgás szeretetének kialakítása már fiatalkorban, amely aztán egy életen át végigkíséri az embert, hiszen csupán a mozgással rengeteg betegséget előzhetünk meg, továbbá a sport nagyon sok mindenre megtanít bennünket.

Éppen ebből a mozgásszeretetből adódott, hogy ilyen téren szerettem volna továbbtanulni is. Az edzői pálya helyett viszont inkább egy segítőszakmát akartam választani mivel mindig is szerettem embereknek segíteni. Szerintem a sport és az emberekhez való odafordulás, segítés, tökéletes egyvelege a gyógytornász szakma. Mindig is úgy gondoltam, hogy a mozgás fontos részét kell képezze egy gyógytornász életének, hiszen helyes példát kell mutatnunk a pácienseink számára, így a mai napig rendszeresen sportolok ahogy szabadidőm engedi.

Alapfokú tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán végeztem gyógytornászként. Mindig is mozgásszervi problémákkal szerettem volna foglalkozni így egyetemi éveim alatt nyaranta az Országos Reumatológia és Fizioterápiás Intézetben dolgoztam önkéntesként.

A diploma megszerzése után elvégeztem a McKenzie Módszer „A” tanfolyamát, amely a derék- és kisugárzó fájdalommal jelentkező betegek vizsgálatába és kezelésébe adott betekintést, továbbá részt vettem Kinematic Taping tanfolyamon is. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Fizioterápia Mesterszakán folytatom tanulmányaimat. 2017 tavaszán fogom elvégezni a képzést.

Mesterképzésen folytatott tanulmányaim során betekintést nyerhettem számos manuális módszerbe többek között: a Maitland koncepció szerinti manuálterápiába, Terrier féle lágyrészmobilizációs technikába, a Barvicsenko-féle manuálterápiába. Továbbá mélyebb betekintést nyerhettem a szegmentális stabilizációs technikába, amely nagyon fontos részét képezi a kezeléseimnek.

Fontosnak tartom a terápia során a páciensekkel való kommunikációt, nagyon fontos, hogy megértsék a betegségük lényegét és azt a folyamatot, ami végül a problémához vezetett, így könnyebben megértik a rehabilitáció folyamatát is, és aktívabban tudnak részt venni abban.

 

Fáth Gabriella

gyógytornász-fizioterapeuta (Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar 2014)

McKenzie „A” tanfolyam (2014)

Kinematic Taping tanfolyam (2016)