Mi az az endoszkópos sebészet?

A sebészet örök kihívása, hogy a betegséget minél kisebb roncsolás árán tudja orvosolni. A hagyományos, feltárásos műtétek helyét így vette, veszi át fokozatosan az endoszkópia. A módszer lényege, hogy a beteg részt nem tárjuk fel teljes terjedelmében, csak egy fényforrást és egy kamerát juttatunk az elváltozáshoz, és így tesszük láthatóvá az érintett területet. Az operációt egy ún. manipulációs csatornán keresztül végezzük el. Szükség esetén további lyukakon különböző eszközöket juttathatunk a műtéti területhez.

Az endoszkópia rutineljárásnak számít az ortopédiában, elsősorban a térd- és vállműtéteknél. A 90-es évek eleje óta a technika fejlődésének jóvoltából a gerinc endoszkópos operációjára is van lehetőség.

Mikor és kinek ajánlott?

Elsősorban porckorongsérv (discus hernia) és gerinccsatorna szűkület (spinalis stenosis) műtéti megoldására alkalmas. Ez a két elváltozás teszi ki a műtétre szoruló gerincbetegségek 80-90%-át.

Hogyan zajlik?

A műtét során egy kb. 2 cm-es átmérőjű endoszkópot helyezünk be, és ezen keresztül tárjuk fel a gerinccsatornát. Az eljárás többnyire altatásban vagy gerinc melletti érzéstelenítésben (spinal anaesthesiában) zajlik. Az átlagos műtéti idő mindössze 45 perc.

A beteg kivizsgálása a műtét előtti héten ambulánsan történik.

A műtét után a páciens már este felkelhet, mozoghat, önellátóvá válik. Sebfájdalmat általában érez, de az esetek zömében a porckorongsérv által keltett alsó végtagba sugárzó fájdalom elmúlik. A kórházi tartózkodás ideje 1-3 nap.

A operált beteg munkába állása - általában - 2-4 héten belül megtörténik, de ez függ a munkakörtől és a páciens gyógyulási ütemétől is. Ez nagyjából fele a hagyományos műtét utáni felgyógyulási időnek.

Miért jobb, mint a hagyományos eljárás?

A kisebb műtéti feltárás kevesebb izom és egyéb szöveti roncsolással jár, mely gyorsabb és teljesebb gyógyulást eredményez. Az optika a seb mélyén van, így a sebész tökéletesen látja az operálandó képleteket. Ez nagyban növeli a biztonságot, hiszen az orvos pontosabban tud vérzést is csillapítani, ezért kisebb a műtét utáni hegesedés kockázata.
Kisebb műtéti megterhelés, ezáltal rövidebb kórházi tartózkodás, gyorsabb visszatérés a munkába. Az esztétikai szempontok sem elhanyagolhatók, mivel sokkal kisebb heg keletkezik, szebb, jobb a kozmetikai eredmény.