Szaniszló Adrienn

Schroth Terápiával a gerincferdülés ellen

A lassan több mint 100 éves német módszert a gerincferdülés és más tartásproblémákat okozó gerincbetegségek leghatékonyabb konzervatív kezelésére dolgozták ki. A Schroth terápia a gerincferdülés során elcsavarodott csigolyákat, s az így kialakult bordapúpokat korrigálja, emellett a fokozott vagy éppen ellapult nyílirányú gerincgörbületeket is javítja. Mindezek által kiválóan alkalmas a tinédzserkori hanyag testtartás kezelésére is.

A Schroth gyógytornával a kóros görbületek kiegyenlítése, és az így korrigált helyes testtartás izmokkal való stabilizálása érhető el. A gerincferdülés következtében a csigolyák ék alakúvá válhatnak, a bordák mozgékonysága is korlátozódik, ami miatt a légzés is aszimmetrikussá válik.

A speciális korrekciós mozdulatokkal, légzéssel és feszítésekkel, melyekből maga a módszer összetevődik, az a célunk, hogy a beteget a lehető legjobb tartáshelyzetben rögzítsük, megéreztessük vele a valós középhelyzetet, normalizáljuk a belső testképét. A gerinc maximális megnyújtásával, a gyógytornász és a páciens közös munkájával korrigált testhelyzettel, illetve a korrekciós légzéstechnikával a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el.

Ennek a helyes testhelyzetnek a megerősítésére speciális izomfeszítéseket tartalmazó gyakorlatokat alkalmazunk. A gerincferdülés mellett korrigálni tudjuk a scoliosissal, vagy hanyag tartásproblémákkal gyakran együtt járó lapos hátat is. A Schroth terápia kiegészíthető más speciális módszerekkel a még hatékonyabb eredményért, így Dorn ízületkorrekciós technikával, tartáskorrekciós tornával és manuálterápiákkal.

A rendszeresen és szakszerűen végzett Schroth terápia az esetek legnagyobb százalékában segíthet megelőzni a műtétet. Gyermekkorban, a csontosodási folyamat lezárulása előtt a módszer korrekciós képessége magasfokú, ám felnőtt korban is kiválóan alkalmazható az izom aszimmetriák kiegyenlítésére, a progresszió megállítására, fájdalomcsillapításra, tartáskorrekcióra. Mindezzel garantáltan javítható a páciensek általános közérzete, életminősége.

A következő tartásiproblémákat eredményező betegségeknél javasoljuk a Schroth terápia alkalmazását:

  • Scoliosis - gerincferdülés
  • Scheuermann kór - gyerekkorban fellépő csigolyanövekedési zavar
  • Egyéb gyerekkori és felnőttkori tartási problémák (fokozott görbületek, hanyag tartás, lapos hát)
  • Operáció előtti és utáni mobilizáció