Amikor először ér el valakit a derékfájás (lumbago) természetes, hogy számos kérdés merül fel benne: Elmúlik? Meggyógyulok, vagy már így kell leélnem hátralevő éveimet? Meg fog változni az életem? Mit tegyek, hogy elmúljon a fájdalom, illetve, hogy ne térjen vissza?
Ebben a cikkben szeretném felvázolni, hogy a számok tükrében mire számíthat az, akinek először fájdul meg a gerince.

Mindent egybevetve a derékfájás jóindulatú (benignus) betegség. Az esetek zömében néhány nap alatt elmúlik enyhe gyulladáscsökkentők és ésszerű kímélet (nem pedig szigorú fekvés!) hatására. Azokkal a páciensekkel, akiknél ez történik, nincs is baj. Jól ismert tény azonban, hogy amennyiben a tünetek nem múlnak el 4-6 hét alatt, a derékfájás krónikussá válik, és a betegség jóval kevésbé barátságos képet mutat. Statisztikák szerint a fájdalmak krónikussá válása az összes páciens 7%-át fenyegeti, és ezekben az esetekben már jóval többet kell tenni a gyógyulásért, mint néhány tabletta beszedése.
Szintén fontos kérdés, hogy teljesen elmúlhatnak a panaszok, illetve mekkora esély van a tünetek ismételt megjelenésére. Munkába visszatérő, derékfájáson átesett pácienseket vizsgáltak és a következőket találták:

  • 70%-ban maradtak tünetek a munkába történő visszaállás után is
  • A páciensek 62%-ánál egy éven belül legalább egyszer kiújulás volt tapasztalható (Berquist-Ullmann és Larsson)
  • Annak ellenére, hogy a dolgozók zöme 1 hónapon belül visszatért a munkába, mintegy 50%-ban visszaesés következett be egy éven belül (Butler)
  • Egy hét elteltével a páciensek egyharmada volt elégedett az állapotával, 3 hét után fele, 7 hét elteltével kétharmada, egy év után azonban még mindig csak 85% érezte magát gyógyultnak az első lumbago-s epizód után (Cherkin)

Az adatokból kitűnik tehát, hogy a panaszok gyorsan csökkennek bár, de nem teljes mértékben, vagyis a páciensek nagy részének életminősége nem tér vissza az eredeti szintre az első lumbago-s epizód után. Ezek az adatok azt mutatják, hogy téves az a régi orvosi vélemény, miszerint az első epizód után 4-6 hét elteltével a betegek 90%-a meggyógyul. Egy másik tanulmány szerint a valóság az, hogy a vizsgálat során 7 hét elteltével mindössze 46% volt tünetmentes, 38% disfunctió-mentes és mindössze 31% tünet- és panaszmentes. Egy év elteltével csak 39% volt tünet- és panaszmentes azonban 29% számolt be rossz eredményű vagy nem teljes körű gyógyulásról!

 

Mi tehát a tanulság a statisztikákból?

Egyrészt a meglehetősen könnyű lefolyásúnak gondolt derékfájásos epizód után kezelés nélkül a betegek kevesebb, mint fele gyógyul meg teljes körűen. Tehát nem szabad félvállról venni a tüneteket, különösen akkor, ha a derékfájáshoz alsó végtagba sugárzó fájdalom is társul. A másik tanulság az, hogy azokat a betegeket, akik 4-6 hét elteltével is panaszosak maradnak, nagyon komolyan kell venni, mivel igen magas a krónikus derékfájdalom kialakulásának veszélye, és ilyen esetekben már csak intenzívebb (és költségesebb) kezeléssel lehet javítani a páciens állapotán.

Mit lehet és mit kell tehát tenni annak érdekében, hogy a betegek a gyógyult kategóriába kerüljenek? A Doctorfit Gerincambulancia protokollja szerint a teendő a következő:

Hatékony fájdalomcsillapító eszközök igénybe vételével elejét venni a fájdalom krónikussá válásának.
A fájdalom forrásának feltárása után a beteg megnyugtatása, hiszen az esetek döntő többségében a tünetek elmulaszthatók, és az eredeti életminőség helyreállítható.
A rehabilitációs program segítségével helyreállítani, optimalizálni a gerinc terhelhetőségét.

Összefoglalva a fentieket elmondható tehát, hogy az első derékfájdalmas epizód olyan figyelmeztetés a beteg számára, mely megmutatatja, hogy valamit változtatnia kell az életmódján, és ez erőfeszítést követel tőle. Ugyanezt a gondolatot fogalmazta meg az ókori bölcs orvos, Hippokratész is:

„Ha nem vagy rá hajlandó, hogy változtass az életeden, nem lehet rajtad segíteni.”

Dr. Erbszt András