Erbszt Judit

Ízületi panaszok a légkonditól?

Az ízületi panaszok megjelenését és a reumát nagyon gyakran az időskorúak betegségei közé sorolják.  Valóban vannak típusai, melyek idősebb korban jelentkeznek, de a probléma már érinti a fiatalokat is: rengetegen szenvednek klímaberendezések okozta panaszoktól!

A tünetek változatosak lehetnek. Leggyakrabban a következőket tapasztalhatjuk:

  •         Szemszárazság, szemviszketés, könnyezés, szúró érzés a szemben
  •         Szénanáthára utaló panaszok, orrfolyás, köhögés, tüsszögés
  •         Ízületi fájdalmak, főleg váll, könyök, térd és csípő környékén
  •         Izomfájdalmak, a nyak-, és a vállöv izomfájdalma, és/vagy merevsége
  •         Szédülés, fülzúgás, fejfájás

Mára a szakemberek között önálló diagnózist kapott a légkondícionáló berendezések okozta mozgásszervi tünetegyüttes, ez a klímareuma.

Hogyan alakul ki a betegség?

Sokszor nehezen ismerhető fel, gyakran hosszú időbe  telik, amíg a beteg azonosítani tudja a panaszok forrását. Eleinte a legtöbben azt gondolják hogy az  ülőfoglalkozás, a mozgásszegény irodai munka okozza a tompa, lassanként állandósuló nyaki- vállövi  izomfájdalmakat, és nyaktornával, vállkörzéssel próbálkoznak, ám a fájdalom nem szűnik meg. Ha ehhez a fájdalomhoz társul a fent említett tünetek bármelyike, minden valószínűség szerint a klímaberendezést okolhatjuk értük.

Mit tehetünk, ha észleljük a tüneteket?

Ha napi 5-8 órán át légkondícionált térben vagyunk, már veszélyeztetettnek tekinthetjük magunkat, terheljük ízületeinket. Elkerülni, illetve megelőzni a problémákat a légkondícionáló megfelelő használatával lehet. A legnagyobb baj a túl nagy hőmérsékletkülönbség a különböző terek között. Ha ez 5-6 foknál magasabb, a szervezet számára ugyanolyan stresszhatást jelent, mint például a frontváltozáskor jelentkező hirtelen lehűlés.

Ezért állítsuk be a megfelelő hőmérsékletet a klímán, és lehetőleg ne működtessük egész nap a készüléket. Leginkább akkor kapcsoljuk be, amikor elhagyjuk a szobát, ha pedig elértük a kívánt hőmérséklete, kapcsoljuk ki a berendezést.

Ha mobilklímánk van, ne közvetlenül a készülék közelében üljünk, fordítsuk a készüléket nekünk háttal. Ha nem szabályozható a berendezésünkön a hőmérséklet, vegyünk fel könnyű nyári inget vagy blúzt, hogy ízületeink ne hűljenek ki, ne fázzanak meg.

A legjobb gyógymód azonban megelőzés!

Hogyan kezelhető a klímareuma?

A mozgásszervi panaszok enyhítéséhez az ortopéd- vagy reumatológus szakorvos segítségét kérhetjük. A vizsgálatot követően a szakorvos fizikoterápiás programot javasol, melyek eredményesen csökkentik a kialakult panaszokat.

A panaszok észlelése esetén keressen minket bizalommal, a tünetek súlyosságától függően főorvosunk, Dr. Erbszt András, illetve masszőreink és gyógytornászaink is szívesen segítenek a fájdalom enyhítésében.