Kőrösi Andrea

Gyulladás? Körömvirágkrém.

Zúzódás? Fekete nadálytő krém

Visszérbántalmak? Gesztenyekrém.

És még sorolhatnánk…

 

Ha a természetes gyógymódokban hiszünk, a gyógykrémek széles tárháza kínálja magát, amelyeket bármely duzzanat, ficam, gyulladás vagy egyéb sérülés esetén előszeretettel kapunk elő a gyógyszeres ládikából és kenjük be az érintett területet.

Gyógy- és sportmasszőrként a munkámhoz tartozik, hogy ismerjem és megfelelően használjam ezen krémeket a páciens minél gyorsabb gyógyulásának az elősegítése érdekében. Nap mint nap tapasztalom, hogy a vendégeim otthon vannak a gyógykrémek világában, ellenben sosem gondolnak arra, hogy azokat hogyan kell felvinniük az érintett területre.

Természetesen kinyomjuk a tenyerünkbe, vagy az ujjbegyünkre, bekenegetjük a kezelendő részt, megnyugszunk, hogy most már minden sokkal jobb lesz, holnapra elmúlik, majd gatya, póló felkap és folytatjuk rohanó életünket. Tesszük mindezt rosszul. Elpocsékolva a gyógykrém jótékony hatását, ellenben „gyógyítva” valamennyi velünk rohangáló ruhadarabot, arról nem is beszélve, hogy a reggel folyamán nagy precízséggel a körmünk alá felgyűlt krémet lassacskán belenyomjuk a szánkba és a szemünkbe.

 

A helyes használat

A krém használata során először is az érintett területet nyugalmi pozícióba kell helyezni, vagy ki kell támasztani, annak érdekében, hogy amennyiben szükséges (például mélyebb rétegekbe szeretnénk eljuttatni a krémet), akkor tudjunk erőt kifejteni. Aranyszabály, hogy a krémet kizárólag megtisztított területre lehet felkenni, mert különben annak felszívódása elégtelen lesz, vagy akár teljességgel hatástalan. A gyógykrém helyes felvitele különbözik aszerint, hogy a sérülés az elülső vagy a hátulsó testrészeinken található.

Amennyiben elülső testrészről van szó, akkor a krémet a hüvelykujj alsó párnás részére, vagy a tenyérgyökre kell kinyomni, majd összedörzsölni a másik kezünk ugyanezen részével, annak érdekében, hogy felmelegítsük, majd felkenjük a testünk elülső részére. Körkörösen a szív irányába mozogva kenjük, amellyel javítjuk a sérült terület vérkeringését és elősegítjük a krém felszívódását.

Amennyiben a testünk hátsó felületét akarjuk bekenni, akkor a krémet az öklünkre kell kenni, - az úgynevezett MCP ízületre - öklünk azon részére, amivel ütni szoktunk. Alsó háti szakasz vagy derék esetében a megfelelő pozíció eléréséhez a homlokunkkal a falat megtámasztjuk, és gondosan, mélyen kenjük a krémet. A krémet mindaddig kell dörzsölni, ameddig az tapadóssá nem válik a bőrön. És voilá, már futhatunk is tovább.