FMS - Új szűrőprogram a helyes mozgásért

Az FMS ( Functional Movement System/Screen) egy szűrőprogram, amit Gray Cook és Lee Burton alkottak meg. Ez a szűrő egy alapvető eszköz a mozgásminták, kétoldali egyensúlyhiányok és aszimmetriák kiszűrésére.

Kezdetben a programot élsportolókra találták ki. Segítségével ki lehet szűrni azokat a mozgásmintákat, amelyek hibásak, ezáltal sérüléshez vezethetnek. A kapott eredmények alapján az FMS szakértő korrekciós stratégiát állít össze, amely lehetőséget biztosít a hibás mozgásminták kijavítására, így csökkenthető a sporttevékenység során fellépő sérülésveszély kockázata.

Ma már a szűrést nem csak elit atlétákon végzik, szerepet kap a prevencióban, a rehabilitációban, munkahelyi szűréseken, hobbisportolóknál is. Természetesen az élsportolóknál továbbra is nagyon fontos ez a mérés. Az FMS rendszerét használják többek között az NBA-ben, NFL-ben, NHL-ben, de az FC Bayern csapatánál is (csak néhány példa).

Melyek az FMS előnyei?

  • Gyors
  • Költséghatékony
  • Egyszerű
  • Objektív, mérhető, összehasonlítható
  • Kortól, nemtől, egészségi állapottól (többnyire) függetlenül elvégezhető
  • Sportolókra és „hétköznapi személyekre” is alkalmazható

A mérés

A mérés során az FMS szakértő megvizsgál 7 alap mozgásmintát (guggolás, átlépés, kitörés, vállmobilitás, lábemelés, fekvőtámasz, rotációs stabilitás). Ezek végrehajtását egy objektív pontrendszer alapján pontozza, és amennyiben szükséges, korrekciós stratégiát készít a mozgásminták kijavítására.

Mire használjuk mi?

Az FMS szűrést minden páciensükön elvégezzük az első rehabilitációs edzés alkalmával. Ezzel ki tudjuk szűrni azokat az esetleg hibás mozgásmintákat, amelyek betegségük/sérülésük során kompenzációként megjelentek és a mozgásukba adaptálódtak. Olyan mozgásmintákat is javíthatunk a korrekciós gyakorlatokkal, amelyek korábban a betegséghez/sérüléshez vezethettek.

Fontos szempont még, hogy az újra elkezdett mozgást megfelelő minőségű alapokra tudjuk helyezni, így minimálisra tudjuk csökkenteni a sérülésveszélyt, hatékonyan és biztonságosan tudnak pácienseink mozogni.