Elsősegély gerincfájdalom esetén

Mindenkivel előfordulhat, hogy hirtelen erős deréktáji fájdalmat kezd érezni, ahogy a köznyelv fogalmaz: „becsípődik a dereka”. A német nyelv találóan hexenschuss-nak (boszorkánylövésnek) hívja ezt az állapotot. Az ilyen heveny fájdalmak rendkívül erősek, a betegek beszámolója alapján vetekszenek a szülési fájdalommal vagy a veseköves rohammal. A legkisebb mozgás is erősítheti a panaszt, ettől válik különösen ijesztővé a hátfájás. Az orvosi terminológia akut lumbágónak (heveny derékfájdalomnak nevezi ezt a tünetet).

Mit lehet tenni az ilyen jellegű fájdalommal? Hogyan csillapíthatóak házilagos módszerekkel?
A legfontosabb a beteg számára a nyugalom megőrzése a lehetőségekhez mérten. Tekintsük át, hogy mit tehet, ha Ön is ilyen helyzetbe kerül!


1. Testhelyzet

Lehetőség szerint feküdjön le, mert gerincét így tehermentesíti leggyorsabban.
A lumbágós beteg olyan testhelyzetben feküdjön, amelyben a fájdalmai a legenyhébbek. Általában felhúzott térddel és alátámasztott derékkal enyhülnek a panaszok, amint az alábbi ábrán is látható.

2. Légzés, ellazulás

Bármennyire is fáj, lassan, egyenletesen lélegezzen, és tartsa nyitva a szemét. Ellenkező esetben a végtagok zsibbadni kezdenek, és behunyt szemmel szédülni kezd.
A lehetőségekhez mérten próbálja ellazítani a görcsbe rándult izmokat. Ebben segít, ha a légzésre koncentrál: 1-2-3 belégzés, bent tart, 1-2-3 belégzés-bent tart, 1-2-3…

3. Jegelés

A fájdalmas terület hűtése-jegelése a heves fájdalmakat is csillapítja. Ha nincs kéznél jég, csavarjon törülközőbe mondjuk mirelit zöldborsót, és tegye a fájó területre. A patikákban kapható jégakkuk vagy hűtősprayk szintén megfelelnek. 20 percnél hosszabb jegelésnek nincs értelme, és fagyási sérüléseket is okozhat, ezért 20 perc jegelés után tartson 20 perc szünetet, majd megismételheti az eljárást.

4. Gyógyszerek

Legfontosabb szabály: mielőtt bárkinek gyógyszert adna, kérdezze meg, hogy érzékeny-e valamilyen készítményre. Egy tabletta Algoflex, Algopyrin vagy Cataflam csökkenti a fájdalmat. Amennyiben 2 óra múlva sem csökken a fájdalom, ismét vegyen be egy tablettát.

Gyakori kérdések:

Mikor hívjunk orvost vagy mentőt?

Ha a fájdalom a fenti beavatkozások ellenére sem csökken fél-egy órán belül, és a páciens mozgásképtelen marad, orvost vagy mentőt kell hívni. A mozgásképtelen beteghez a háziorvosnak, ügyeletes orvosnak és mentőnek egyaránt ki kell mennie, és el kell őt látnia. Amennyiben a sérülés közterületen, munkahelyen történik, akkor az Országos Mentőszolgálat az illetékes, ha lakásban keletkezik a gerincfájdalom, a háziorvos vagy az orvosi ügyelet az illetékes.

Mit fog csinálni velem az orvos?
Valószínűleg helyileg alkalmazott blokádot fog adni. Ez azt jelenti, hogy a gerinc melletti fájdalmas kisízülethez ad gyógyszert, ami a panaszok gyors (de átmenti) enyhüléséhez vezet.
Elképzelhető az is, hogy az ügyeletes orvos farba adott injekcióval enyhíti a fájdalmat.


Amennyiben három napi pihenés és gyógyszerszedés után sem múlt el a deréktáji, háti vagy nyaki fájdalom, forduljon szakemberhez (háziorvoshoz vagy gerincbetegségek ellátásában járatos szakorvoshoz).