Erbszt Ádám

A rehabilitációs edzés

Magyarországon egyedülálló módon Ambulanciánkon a pácienseinknek lehetősége nyílik rehabilitációs edzéseken részt venni a hosszú távú aktivitási program keretein belül. A cikkben bemutatásra kerül, hogy miért szükséges ez és, hogy milyen edzéseken vesznek részt a betegek.

Mi a rehabilitációs edzés?

A rehabilitációs edzés egy átmeneti lépcső a gyógytorna és a sporttevékenység között. Az edzések során edzőink feltárják és korrigálják a helytelen mozgásmintákat, egyénre szabottan edzésterveket állítanak össze, amelyek során a páciensek megtanulják helyesen végrehajtani az alapmozgásokat.

Mi történik a rehabilitációs edzéseken?

A rehabilitációs edzéseknek nem az a célja, hogy pácienseinknél izomtömeget növeljünk. Ezeken a foglalkozásokon a pácienseket megtanítják edzőink a helyes, biztonságos és hatékony mozgásra. Elképzelhetetlen számunkra, hogy úgy végezzen valaki sporttevékenységet, esetleg úgy élje le további életét, hogy soha többé ne emeljen semmit, guggoljon vagy járjon, stb. Mivel ezek az alapmozgások mindenkinél előfordulnak, ezért szükséges őket helyesen és biztonságosan megtanulni.

A rehabilitációs edzések minden esetben magán foglalkozások keretei között zajlanak. Az edzőnek így lehetősége nyílik teljes mértékben egyénre szabott korrekciós stratégiát és edzésprogramot összeállítani, valamint ki tud szűrni minden apró hibát a mozgás közben ezzel minimalizálva a sérülésveszély kockázatát.

Az edzések célja, hogy az edzők változatos, biztonságos és egyénre szabott programmal adják vissza a páciensek számára a hatékony, minőségi mozgás örömét.

Milyen eszközöket és módszereket használunk?

Az edzés módszerek és eszközök részletes bemutatása további cikkeinkben várható.

A használt eszközök és módszerek a következők:

 

  • FMS (funkcionális mozgásminta szűrés) és FMS korrekciók
  • Kettlebell
  • Ground Force Method ( játékos, saját testsúlyos edzésmódszer)
  • Kaatsu (véráram mérsékléses edzés)