Sokszor hangzik el az alábbi dialógus az orvosi rendelőben: "Kedves beteg, önnek kiszakadt porckorongsérve van, keressen egy idegsebészt és gyorsan operáltassa meg magát." A rémült páciens pedig keresni kezd....

Valóban így van ez? A kiszakadt porckorongsérvet tényleg minden esetben meg kell operálni?

Természetesen nem feltétlenül kell rögtön műtétre gondolni, de , de járjuk kicsit körbe a kérdést!

Mit is jelent az, hogy egy gerincsérv kiszakadt? Az orvosi zsargon akkor nevez egy porckorongsérvet kiszakadtnak, ha a porckorong egy darabja különválik a korongtól, esetleg elmozdul a gerinccsatornában felfelé vagy lefelé.

Önmagában az a tény, hogy ez megtörténik,  és a pockorongsérv kiszakad, nem jelent műtéti indikációt. Természetesen, amennyiben a páciensnek súlyos tünetei vannak, operáció válhat szükségessé, de ez nem mindig van így. Az esetek zömében a kiszakadt porckorongsérv (hasonlóan a többihez) nem igényel műtéti ellátást.  Nyilván azt, hogy egy sérvet meg kell-e operálni, gerincgyógyászati vizsgálat dönti el.

Mi történik a kiszakadt darabbal? Három eshetőség van ilyen esetben:  

  1. Összezsugorodik a rupturált fragmentum, mivel anyagcseréje megszűnik, és veszít a folyadéktartalmából. Ekkor nagy valószínűséggel megszűnik az idegi elemekre gyakorolt nyomás és a páciens panaszai elmúlnak. Az esetek zömében ez történik. A konzervatív kezelés kezdeti szakasza azt célozza, hogy ez a folyamat végbemenjen, és a sérv összezsugorodjon.
  2. Nem változik a sérv mérete. Ebben az esetben egyaránt előfordulhat, hogy csökkennek a páciens panaszai 6-12 hét alatt, vagy épp ellenkezőleg, állandósulnak. Ekkor mérlegelendő a műtéti beavatkozás.
  3. Növekszik a sérv mérete, a panaszok és tünetek súlyosbodnak, ilyenkor általában műtétre van szükség. A gyakorlatban a három lehetőség közül ez a legritkább.

 

Összefoglalva a fentieket, tévhitnek minősíthető, hogy a kiszakadt porckorongsérvet feltétlenül meg kell operálni. Ilyen esetekben a Doctorfit Gerincambulancián ugyanazt a diagnosztikus és terápiás protokollt alkalmazzuk, mint egyéb porckorongsérves esetekben.


Dr. Erbszt András