1. Mindenkinek fáj a háta

  Szinte minden ember életében előfordul, hogy megfájdul a háta. Mi lehet ennek az oka és mit tehetünk ellene? Mindenek előtt pontosítsuk azt, hogy miről is fog szólni a cikk! A köznyelvben ugyanis a derékfájás és hátfájás szinte szinonimaként szerepelnek. Jelen írás a háti gerinc eredetű fájdalmakról fog szólni.

  Okok:

  A háti gerincre lokalizálódó fájdalom okai rendkívül szerteágazóak. Az okok között vannak banálisak, de előfordulnak súlyosak is. Tekintsük át a háti fájdalmak okait, természetesen a teljesség igénye nélkül.

  1. Izom eredetű fájdalmak

  A háti gerinc tartóizomzata hatalmas terhelésnek van kitéve, így viszonylag gyakran sérül meg. Előfordulhat rándulás, zúzódás, de nem ritkák a krónikus túlterhelés talaján kialakult fájdalmak is. Ezek közös jellemzője, hogy a gerinc mellett jól lokalizálható, körülírt területen jelenik meg a fájdalom.

  1. Kisizületi panaszok

  A gerinc melleti kisizületekből gyakran ered háti fájdalom. Az ilyen jellegű panaszokat hívja a köznyelv „becsípődéses” fájdalomnak. Ezek a fájdalmak szintén körülírtak, de előfordul, hogy övszerűen a mellkas elülső felébe sugároznak.

  1. Porckorong degeneráció vagy sérv talaján kialakult panaszok

  A háti szakaszon szerencsére viszonylag ritka a porckorongsérv, de előfordulhat ez is, így nem szabad megfeledkezni róla. A porckorong degenerációjából (kopásából)erededő fájdalmak sokkal gyakoribbak de tünetei kevésbé súlyosak, mint a sérvből eredőké.

  1. Csigolyaösszeroppanás

  50 év felett a háti gerinc környéki fájdalmak hátterében elég gyakran áll csgolyaösszeroppanás. Rendkívül fontos, hogy meg kell állapítani azt, hogy a compressiós csigolyatörés három fő ok közül melyik áll a háttérben:

  • Trauma
  • Csontritkulás
  • Daganat (elsősorban daganat-áttét)

        Az első két esetben az összeroppanás általában valamilyen időponthoz köthető, a harmadikban pedig nem. Jellemző, hogy az esetek zömében meglehetősen erős és hirtelen kialakuló háti gerincre lokalizálódó fájdalom jelenik meg.

  1. Deformitás miatti fájdalmak

  A gerincferdülés és háti gerinc fokozott görbülete (kyphosis) vagy a Scheuermann kór bizonyos idő után önállóan is fájdalomforrássá válhat.

  1. Gyulladásos eredetű gerincfájdalmak

  Bizonyos reumatológiai betegségek gyakran járnak háti fájdalmakkal. Ezek közül leggyakoribb a Bechterew kór ( spondylitis ankylopoetica, SPA)

   

  Kivizsgálás

  Nagyon fontos, hogy nem szabad a háti fájdalmakat elbagatellizálni. Amennyiben a fájdalom fekvésre, vagy egyszerű fájdalomcsillapító adására nem szűnik vagy más tünet is társul hozzá (pl. végtaggyengeség, zsibbadás, vegetatív zavarok, láz) feltétlenül forduljunk orvoshoz. Az esetek zömében valamilyen radiológiai vizsgálatra (hagyományos rtg. de inkább CT vagy MR) van szükség a fájdalom forrásának kiderítéséhez.

   

  Fontos figyelmeztetés

  A háti fájdalmak gyakan nem gerinc eredetűek. Orvosi feladat annak kiderítése, hogy a panaszok hátterében nem valamilyen más mellkasi betegség (pl. szív, tüdő) áll.

   

  A háti gerinc eredetű fájdalmak kezeléséről a következő részben írunk majd.

 2. Blog

  Schroth Terápiával a gerincferdülés ellen

  Schroth Terápiával a gerincferdülés ellen A lassan több mint 100 éves német módszert a gerincferdülés és más tartásproblémákat okozó gerincbetegségek leghatékonyabb konzervatív kezelésére dolgozták ki. A Schroth terápia a gerincferdülés során elcsavarodott csigolyákat, s az így kialakult bordapúpokat korrigálja, emellett a fokozott vagy éppen ellapult nyílirányú gerincgörbületeket is javítja. Mindezek által kiválóan alkalmas a tinédzserkori hanyag testtartás kezelésére is. A Schroth gyógytornával a kóros görbületek kiegye ..
  Tovább
 3. Blog

  Ízületi panaszok a légkonditól?

  Ízületi panaszok a légkonditól? Az ízületi panaszok megjelenését és a reumát nagyon gyakran az időskorúak betegségei közé sorolják.  Valóban vannak típusai, melyek idősebb korban jelentkeznek, de a probléma már érinti a fiatalokat is: rengetegen szenvednek klímaberendezések okozta panaszoktól! A tünetek változatosak lehetnek. Leggyakrabban a következőket tapasztalhatjuk:         Szemszárazság, szemviszketés, könnyezés, szúró érzés a szemben         Szénanáthára utaló panaszok, orrfolyás, köhögés, tüsszögés         ..
  Tovább
 4. Blog

  Tévhitek a gerincgyógyászatban: A kiszakadt porckorongsérvet meg kell operálni

  Sokszor hangzik el az alábbi dialógus az orvosi rendelőben: "Kedves beteg, önnek kiszakadt porckorongsérve van, keressen egy idegsebészt és gyorsan operáltassa meg magát." A rémült páciens pedig keresni kezd.... Valóban így van ez? A kiszakadt porckorongsérvet tényleg minden esetben meg kell operálni? Természetesen nem feltétlenül kell rögtön műtétre gondolni, de , de járjuk kicsit körbe a kérdést! Mit is jelent az, hogy egy gerincsérv kiszakadt? Az orvosi zsargon akkor nevez egy porckorongsérvet kiszakadtnak, ha a porck ..
  Tovább
 5. Blog

  Kipróbáltuk a kaatsu-t - A Kaatsu edzés egy kezdő szemszögéből

  Írtunk már a Kaatsu-ról orvosi nézőpontból, bemutattuk a pontos testi folyamatokat, melyek ilyenkor zajlanak, beszámoltunk a várható hatásokról. Azonban ebből nem derül ki, hogy él meg egy ilyen edzést a páciens, aki ellátogat hozzánk, mit tapasztal, mit érez. Szerettük volna kicsit közelebb hozni, kézzel foghatóbbá tenni ezt a hazánkban még nagyon új módszert, ezért megkértünk egy teljesen kezdőt, hogy próbálja ki, és számoljon be tapasztalatairól.   Alanyunk, Judit 29 éves, komolyabb gerincproblémája nincs, azonban az ül ..
  Tovább
 6. Blog

  Gerincműtét és szex

  Javulhat-e a szexuális élet a gerincműtét után? 
  Degeneratív gerincbetegségek esetében a műtét nagyobb mértékben csökkenti a szexuális aktivitással összefüggő fájdalmakat, mint a konzervatív kezelés. Ez derül ki a Spine című újság novemberi számából.

  Tovább
 7. Blog

  FMS - új szűrőprogrammal a helyes mozgásért

  Az FMS ( Functional Movement System/Screen) egy szűrőprogram, amit Gray Cook és Lee Burton alkottak meg. Ez a szűrő egy alapvető eszköz a mozgásminták, kétoldali egyensúlyhiányok és aszimmetriák kiszűrésére. Segítségével ki lehet szűrni azokat a mozgásmintákat, amelyek hibásak, ezáltal sérüléshez vezethetnek.

  Tovább
 8. Blog

  A rehabilitációs edzés

  Magyarországon egyedülálló módon ambulanciánkon a pácienseinknek lehetősége nyílik rehabilitációs edzéseken részt venni a hosszú távú aktivitási program keretein belül. A cikkben bemutatásra kerül, hogy miért szükséges ez, és hogy milyen edzéseken vesznek részt a betegek.

  Tovább
 9. Lumbago - Sosem felejted el az elsőt…

  Amikor először ér el valakit a derékfájás (lumbago) természetes, hogy számos kérdés merül fel benne: Elmúlik? Meggyógyulok, vagy már így kell leélnem hátralevő éveimet? Meg fog változni az életem? Mit tegyek, hogy elmúljon a fájdalom, illetve, hogy ne térjen vissza?Ebben a cikkben szeretném felvázolni, hogy a számok tükrében mire számíthat az, akinek először fájdul meg a gerince. Mindent egybevetve a derékfájás jóindulatú (benignus) betegség. Az esetek zömében néhány nap alatt elmúlik enyhe gyulladáscsökkentők és ésszerű kí ..
  Tovább