1. Blog

  Tévhitek a gerincgyógyászatban: A kiszakadt porckorongsérvet meg kell operálni

  Sokszor hangzik el az alábbi dialógus az orvosi rendelőben: "Kedves beteg, önnek kiszakadt porckorongsérve van, keressen egy idegsebészt és gyorsan operáltassa meg magát." A rémült páciens pedig keresni kezd.... Valóban így van ez? A kiszakadt porckorongsérvet tényleg minden esetben meg kell operálni? Természetesen nem feltétlenül kell rögtön műtétre gondolni, de , de járjuk kicsit körbe a kérdést! Mit is jelent az, hogy egy gerincsérv kiszakadt? Az orvosi zsargon akkor nevez egy porckorongsérvet kiszakadtnak, ha a porck ..
  Tovább
 2. Blog

  Kipróbáltuk a kaatsu-t - A Kaatsu edzés egy kezdő szemszögéből

  Írtunk már a Kaatsu-ról orvosi nézőpontból, bemutattuk a pontos testi folyamatokat, melyek ilyenkor zajlanak, beszámoltunk a várható hatásokról. Azonban ebből nem derül ki, hogy él meg egy ilyen edzést a páciens, aki ellátogat hozzánk, mit tapasztal, mit érez. Szerettük volna kicsit közelebb hozni, kézzel foghatóbbá tenni ezt a hazánkban még nagyon új módszert, ezért megkértünk egy teljesen kezdőt, hogy próbálja ki, és számoljon be tapasztalatairól.   Alanyunk, Judit 29 éves, komolyabb gerincproblémája nincs, azonban az ül ..
  Tovább
 3. Blog

  Gerincműtét és szex

  Javulhat-e a szexuális élet a gerincműtét után? 
  Degeneratív gerincbetegségek esetében a műtét nagyobb mértékben csökkenti a szexuális aktivitással összefüggő fájdalmakat, mint a konzervatív kezelés. Ez derül ki a Spine című újság novemberi számából.

  Tovább
 4. Blog

  FMS - új szűrőprogrammal a helyes mozgásért

  Az FMS ( Functional Movement System/Screen) egy szűrőprogram, amit Gray Cook és Lee Burton alkottak meg. Ez a szűrő egy alapvető eszköz a mozgásminták, kétoldali egyensúlyhiányok és aszimmetriák kiszűrésére. Segítségével ki lehet szűrni azokat a mozgásmintákat, amelyek hibásak, ezáltal sérüléshez vezethetnek.

  Tovább
 5. Blog

  A rehabilitációs edzés

  Magyarországon egyedülálló módon ambulanciánkon a pácienseinknek lehetősége nyílik rehabilitációs edzéseken részt venni a hosszú távú aktivitási program keretein belül. A cikkben bemutatásra kerül, hogy miért szükséges ez, és hogy milyen edzéseken vesznek részt a betegek.

  Tovább
 6. Lumbago - Sosem felejted el az elsőt…

  Amikor először ér el valakit a derékfájás (lumbago) természetes, hogy számos kérdés merül fel benne: Elmúlik? Meggyógyulok, vagy már így kell leélnem hátralevő éveimet? Meg fog változni az életem? Mit tegyek, hogy elmúljon a fájdalom, illetve, hogy ne térjen vissza?Ebben a cikkben szeretném felvázolni, hogy a számok tükrében mire számíthat az, akinek először fájdul meg a gerince. Mindent egybevetve a derékfájás jóindulatú (benignus) betegség. Az esetek zömében néhány nap alatt elmúlik enyhe gyulladáscsökkentők és ésszerű kí ..
  Tovább
 7. Elsősegély gerincfájdalom esetén

  Elsősegély gerincfájdalom esetén Mindenkivel előfordulhat, hogy hirtelen erős deréktáji fájdalmat kezd érezni, ahogy a köznyelv fogalmaz: „becsípődik a dereka”. A német nyelv találóan hexenschuss-nak (boszorkánylövésnek) hívja ezt az állapotot. Az ilyen heveny fájdalmak rendkívül erősek, a betegek beszámolója alapján vetekszenek a szülési fájdalommal vagy a veseköves rohammal. A legkisebb mozgás is erősítheti a panaszt, ettől válik különösen ijesztővé a hátfájás. Az orvosi terminológia akut lumbágónak (heveny derékfájdalomn ..
  Tovább